Turystyczna Gminy Wadowice przygotowała zeszyt informacyjno - promocyjny „Smaki Ziemi Wadowickiej”, w którym przypominamy tradycyjne regionalne potrawy. Królowały one na stołach podczas różnych okoliczności dnia codziennego i w święta. To jak mocno wpisane są w nasze dziedzictwo świadczy fakt, iż od ich nazw określano mieszkańców danych miejscowości. Stąd wadowiccy flacorze, andrychowscy plackorze, kalwaryjscy ogórcorze, czy choczeńscy królicorze.   

Publikacja ta powstała we współpracy z lokalnymi restauratorami i producentami, kołami gospodyń wiejskich, jak i mieszkańcami Ziemi Wadowickiej. Prezentujemy w niej specjały oparte na tradycji jak i nowoczesnych rozwiązaniach. Wśród nich znajdziemy wadowickie flaczki, comber z królika w szynce dojrzewającej, czy sok z pigwy z Jaroszowic – Zbywaczówki.  

Zeszyt zawiera przepisy na potrawy wraz ze zdjęciami i sposobem ich przyrządzenia. Możemy więc przygotować wybrane danie w domu lub spróbować je we wskazanej w Zeszycie restauracji.

 

Publikację w języku polskim i angielskim, można otrzymać bezpłatnie w biurze Informacji Turystyczne w Wadowicach ul. Kościelna 4 lub pobrać tutaj.